Details
ObjectnummerFLM-99-134
TitelFles van glas met stremselvloeistof gebruikt bij de kaasbereiding
VervaardigerS.J. Visser
BeschrijvingBetreft een bruine glazen fles met een lange smalle hals met een kurken stop. Het heeft kaasstremsel als inhoud, bestemd voor kleinschalige kaasbereiding. Op het etiket aan de voorkant staat onder andere vemeldt: kaasstremsel fabrikant S.J. VISSER UITGEEST. Dit bedrijf is in 1870 opgericht. Het logo bovenaan op het etiket bestaat uit een driehoek met daarin een grazende koe afgebeeld. Geheel onderaan op het etiket staat een waarschuwing: NIET IN DE ZON ZETTEN.
Stremsel is een aftreksel van de spijsverteringsenzymen afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Eén liter kalflebferment met chymosine is voldoende om 10.000 liter melk bij 34°C binnen drie kwartier te laten stremmen. Chymase is zeer actief; er is heel weinig van nodig om melk te laten stremmen. Onder stremmen verstaat men het vast worden van de melk na toevoeging van stremsel. Stremsel bevat een eiwitsplitsend enzym, chymase of chymosine, dat zorgt voor het samenklonteren (caoguleren) van caseïne (kaaseiwit). De eigenschap van chymase maakt dat melk waaraan het wordt toegevoegd stremt en paracaseïne oftewel wrongel (vaste substantie) en weiproteïne (vloeibaar) ontstaat. Wrongel is de voorloper van kaas. Wrongel is als product ook bekend onder de verkoopnaam Hüttenkäse en Cottage cheese.
Stremsel is een aftreksel van de spijsverteringsenzymen afkomstig uit de lebmaag van kalveren. Eén liter kalflebferment met chymosine is voldoende om 10.000 liter melk bij 34°C binnen drie kwartier te laten stremmen. Chymase is zeer actief; er is heel weinig van nodig om melk te laten stremmen. Onder stremmen verstaat men het vast worden van de melk na toevoeging van stremsel. Stremsel bevat een eiwitsplitsend enzym, chymase of chymosine, dat zorgt voor het samenklonteren (caoguleren) van caseïne (kaaseiwit). De eigenschap van chymase maakt dat melk waaraan het wordt toegevoegd stremt en paracaseïne oftewel wrongel (vaste substantie) en weiproteïne (vloeibaar) ontstaat. Wrongel is de voorloper van kaas. Wrongel is als product ook bekend onder de verkoopnaam Hüttenkäse en Cottage cheese.
Vervaardiging plaatsUitgeest
Datum 1870 - 1970
Objectnaamstremselfles, fles
Objectcategoriehouders
Formaat
hoogte: 35.0 cm
breedte: 8.0 cm
diepte: 8.0 cm
breedte: 8.0 cm
diepte: 8.0 cm