Details
ObjectnummerFLM-18-0130
TitelStremselkruik of -pot, van bruin aardewerk
Vervaardigeronbekend
BeschrijvingBetreft stremselkruik of -pot van bruin aardewerk en gebruikt voor bewaren van stremsel.
Stremsel is een vloeistof die wordt toegevoegd aan melk voor de productie van kaas. Stremsel zorgt ervoor dat melk samenklontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel. Stremsel is een enzym dat maakt dat kaaseiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Stremsel is een vloeistof die wordt toegevoegd aan melk voor de productie van kaas. Stremsel zorgt ervoor dat melk samenklontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel. Stremsel is een enzym dat maakt dat kaaseiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Objectnaamstremselkruik, stremselpot
Objectcategoriehandgereedschappen
Materiaalaardewerk
Formaat
hoogte: 14 cm
diameter: 9 cm
diameter: 9 cm