Details
Handelsman in vee en vlees beschrijft het leven van een van de markantse personen in de wereld van vee en vlees: Louis de Wijze. Hij vertelt in dit boek over zijn eigen belevenissen en over de geschiedenis van de vee- en vleessector in het het algemeen: over de opkomst en ondergang van bedrijven, over de kwetsbare positie van ondernemingen en over het karakter van de veehandel.
Een belangrijk onderdeel van die geschiedenis is de vooraanstaande rol van joodse families in de vooroologse veehandel en vleesverwerking. de Tweede Wereldoorlog was daarin een tragisch keerpunt. Joodse bedrijven werden gesloten, de eignaren en hun families weggevoerd. Ook Louis de Wijze is dit overkomen. Hij overleefde de kampen Auschwitz en Buchenwald, en wist uit de dodenmarsen aan het eind van de oorlog te ontsnappen.
Dit fraai geillustreerde boek laat een verdwijnende en deels reeds verdwenen wereld zien, waarin varkens nog thuis werden geslacht en slagersjongens fluitend op de fiets de boodschappen rondbrachten. Tegelijk is de "Handelsman " in vee en vlees ook een portret van de moderen vleesindustrie.
Cuyck, markt,nuka,kalverhandel,veemarkt,export, foto`s, export, veevervoer,vleesvee, zoogkoe, jodenvervolging, Hartog, Zwanenberg,ven den Bergh, Unilever, slachthuis, koosjer slachten,schietmasker,vetsmelterij, smilde, vlees rijpen, lamsvlees, koopman, homburg, roken,stoppen,ham,slager.huisslacht,zouten,rookworst,blik,vleeswaren,berengeur,tbc, abbatoir,
Exemplaarnummer | Plaatscode | Uitleencategorie | Filiaal | Uitleenstatus |
---|---|---|---|---|
937.6 scho | 937.6 scho | boek | centrale | beschikbaar |