Taal wijzigen
Sidebar content Main content
Acties
Weergave

Details

Verwijder uit selectie
Voeg toe aan selectie
Samenvatting

Koolmees, P. A. Symbolen van openbare hygiëne. Gemeentelijke slachthuizen in Nederland 1795-1940.
Vleesconsumptie en vleesvoorziening Gemeentelijke slachthuizen en openbare gezondheidszorg
De sociaal-economische en idečle context van de vleesvoorziening, Conjunctuur en vleesvoorziening
Pre-industriële tijdperk
De negentiende eeuw
Eerste helft van de twintigste eeuw Ontwikkeling van de veehouderij
Specialisatie in de veehouderij
Veehouderij en overheidsbeleid Veterinaire zorg voor de veestapel Vleesproduktie en vleesexport
Exportmogelijkheden
Exportslachterijen Levensstandaard en vleesconsumptie
Demografische ontwikkelingen en welvaartspeil
De vleesconsumptie

Democratisering van de vleesconsumptie

Slachthuizen, vleeskeuring en de professionalisering van de veterinaire
beroepsgroep De wording van het beroep dierenarts Slachthuizen en vleeskeuring als specifiek werkterrein voor veeartsen
lerenigingen voor keuringsveeartsen Het onderijs in de vleeskeuring
(Hulp)keurmeesters
Keuringsveeartsen en hulpkeurneesters Bloei en stagnatie van de symbolen van openbare hygiëne, De uitvoering van de Vleeskeuringswet
De uitverking in de praktijk
Gemeentelijke vleeskeuringsdiensten Veewet en Vleeskeuringswet Werd de doelstelling van de Vleeskeuringswet bereikt? Een netwerk van openbare slachthuizen
De Vleeskeuringswet en openbare slachthuizen
Explosieve groei Keurlonen en exploitatie De exploitatie van gemeentelijke slachthuizen
Bedrijfsvoering en personeel
Bloei en stagnatie

Verzet en verzoening De crisisjaren
Openbare slachthuizen en het slagersbedrijf Destructie en zuiveringsinstallaties Het welzijn van slachtdieren als onderdeel van het beschavingsoffensiet
Maatregelen ter verbetering Dierenmishandeling bij het slachten
Dierenmishandeling bij het vervoer van slachtvee
Traditionele slachtmethoden
Schietmaskers
Elektrische bedwelming
Fixatietoestellen Technische ontwikkeling van bedwelmingsapparatuur De rol van de dierenbeschermers
Vooroordelen en objectiviteit
Nieuwe onderzoeksmethoden Veterinairen en wetenschappeliik onderzoek

Het belang van vlees als volksvocdsel
Kivalitatieve en kwantitatieve aspecten
Vleesconsumptie gezondheid en welvaart Vleesvoorziening en gezondheidszorg
Wegeving en gezondheidscommissies
Hygiënisten en abattoirs publics, 1795-1850De vleesvoorziening in Nederland vanaf de late middeleeuwen tot 1850 60 Vleeshallen, slagers en keurmeesters
Milieuverviling, slachtplaatsen en slachthuizen
Verlichte ideeen over slachten en keuren
Wetenschappelijke opvattingen Ontwikkeling van de diergeneeskunde tot Ontwikkeling van de vleeskeuring tot Empirische kennis Hygiënisten en de Parijse abattoirs Napoleon en de abattoirs
Het Parijse voorbeeld
Plannen voor gemeentelijke slachthuizen in Nederland
1824) en Venlo (1837) Vleeskeuring, slachthuizen en de Hinderwet, 1850-1875 De overheid als adviseur Keuring van voedingsmiddelen als onderdeel van de stedelijke gezondheidszorg
De Amsterdamse keuringsdienst
Parasitologie Andere zoönosen Pogingen tot invoering van een wettelijke regeling van de vleeskeuring Wetsontwerpen van Thorbecke, Heemskerk en Fock Competentiestrijd Artsen, veeartsen en vleeskeuring De wetenschappelijke ontwikkeling van de vleeskeuring, 1855-1875 Onderwijs in de vleeskeuring

De vleeskeuring in de praktijk Hygienisten en openbare hygiëne
Hygienisten, slachtplaatsen en het stedelijk leefnmilieu
Openbare hygiene en particuliere slachtplaatsen Openbare slachthuizen als oplossing
Het slachthuis van 's-Hertogenbosch De Hinderwet
Gemeentepolitiek en gemeentelijke slachthuizen, 1875 Wetenschappelijk vleesonderzoek Vleesvergiftigingen Tuberculose en vleeskeuring Vleeskeuring: taak voor de gemeenten of de rijksoverheid?
Het rapport van Van Esveld en Van der Harst
Rijksoverheid versus gemeentebesturen
Exportkeuring De opkomst van de vleesindustrie, de koeltechnologie, het vleestransport en
de
modernisering van het slachtproces
Koeltechnologie Vleesconservering en worstfabricage
Mechanisering en arbeidsverdeling in Amerika Centralisatie en ambachtelijk slachten in Europa
Het slachten in Nederland
Gemeenteraden
Voor- en tegenstanders Gemeentepolitiek en de oprichting van openbare slachthuizen
Argumenten vóor en tegen gemeenteslachthuizen
Franse slachtkamers en Duitse' slachtlhallen De eerste generatie moderne gemeenteslachthuizen in Nederland, 1883-1903
Openbare slachthuizen en de Vleeskeuringswet,
De slachthuisprijsvraag De ontwikkeling van de slachthuisbouw
Bouwwijze van slachthuizen
Technische ontwikkelingen

Het wetsontwerp van Gemeentelijke slachthuizen opgericht in de periode 1902-1922
Opnieuw sagers contra hygiënisten De Vleeskeuringswet van 1919
Verplichte exportkeuring
De Eerste Wereldoorlog
De Vleeskeuringswet van 1919 Vleeskeuringswet en sociale wetgeving

Polemiek over de joods-rituele slachtwijze
Opinie van deskundigen Duits antisemitisme en de reacties in Nederland
Het standpunt van de Nederlandse dierenartsen Wettelijke voorschriften voor het bedwelmen van slachtdieren

Slachttaferelen en beschaafde burgers Slachthuizen als symbolen van openbare hygiëne: overzicht en synthese
Abattoirs en het 'beschavingsoffensief'
Gemeentelijke slachthuizen en andere sanitaire voorzieningen Bibliografie
Gemeentelijke slachthuizen als dwingend collectief verzorgings-arrangement?

ExemplaarnummerPlaatscodeUitleencategorieFiliaalUitleenstatus
678.1 kool678.1 koolboekcentralebeschikbaar
AIS gebruikt functionele cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Deze AIS maakt ook gebruik van analytische cookies.