Details
InventarnummerFLM-95-004
TitelHooiharpoen van ijzer
Beschreibung
Betreft geheel ijzeren hooiharpoen, bestaande uit een lange ronde rechte ijzeren staaf met aan het begin via een rechthoekig gat in de steel, aan het andere uiteinde van de staaf een platte driehoekige weerhaak (breedte 8 cm., lengte 7 cm.) gebruikt voor het uit elkaar trekken van broeiend hooi. Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp. Met behulpt van een dergelijk instrument werd voorheen op de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop waargenomen. Men steekt een lange ijzeren stang in het hooi. De stang heeft aan haar spits
een weerhaak, zoodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden. (Fr: Roedzje: mei in hearoede de temperatuer fan de heafoarried fêststelle (hearoedzje, ôfroedzje).
Een hooiharpoen werd gebruikt voor het lostrekken van broeiend hooi. De harpoen werd in het hooi gestoken, een kwartslag gedraaid en met een katrol omhoog getrokken. In het geval van hooibroei gebruikte men de hooiharpoen om de broeiende haard in een hooibult te verwijderen. In het Fries duidt men dit aan als 'dollen'.
Betreft geheel ijzeren hooiharpoen, bestaande uit een lange ronde rechte ijzeren staaf met aan het begin via een rechthoekig gat in de steel, aan het andere uiteinde van de staaf een platte driehoekige weerhaak (breedte 8 cm., lengte 7 cm.) gebruikt voor het uit elkaar trekken van broeiend hooi. Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp. Met behulpt van een dergelijk instrument werd voorheen op de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop waargenomen. Men steekt een lange ijzeren stang in het hooi. De stang heeft aan haar spits
een weerhaak, zoodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden. (Fr: Roedzje: mei in hearoede de temperatuer fan de heafoarried fêststelle (hearoedzje, ôfroedzje).
Een hooiharpoen werd gebruikt voor het lostrekken van broeiend hooi. De harpoen werd in het hooi gestoken, een kwartslag gedraaid en met een katrol omhoog getrokken. In het geval van hooibroei gebruikte men de hooiharpoen om de broeiende haard in een hooibult te verwijderen. In het Fries duidt men dit aan als 'dollen'.
Objektbezeichnunghooiharpoen
Sachgruppegereedschappen
MaterialIJzer
Format
breedte: 10.0 cm
lengte: 80.0 cm
lengte: 80.0 cm