Details
InventarnummerFLM-18-0131
TitelStremselkruik of -pot, van aardewerk
Herstelleronbekend
BeschreibungBetreft stremselkruik of -pot of -fles wit aardewerk en gebruikt voor het bewaren van stremsel.
Stremsel is een vloeistof die men toevoegt aan melk voor productie van kaas. Stremsel zorgt dat melk samenklontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel . Stremsel is een enzym dat maakt dat kaaseiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Stremsel is een vloeistof die men toevoegt aan melk voor productie van kaas. Stremsel zorgt dat melk samenklontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel . Stremsel is een enzym dat maakt dat kaaseiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Objektbezeichnungstremselkruik, stremselfles
Sachgruppehouders
Materialaardewerk
Format
hoogte: 14 cm
diameter: 8 cm
diameter: 8 cm