Details
Object numberFLM-93-497
TitleHarpoen of hooihak van metaal
Creatoronbekend
DescriptionBetreft Harpoen of hooihaak van ijzer met een enkele dwarsstang, een ring als handvat en twee weerhaken op verschillende hoogtes en haaks op elkaar aangebracht. De rechthoekige dwarsstang (even breed als de steel), is 20.7 cm lang en dwars door de steel als een kruis aangebracht. Aaan de bovenkant is een ovale ring, (d: 11.5 cm) als handgreep gebogen die één geheel met de steel, die rechthoekig en krom is, vormt.
Hooiharpoenen gebruikte men voor uit elkaar trekken van broeiend hooi.
Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp. Met behulp van een hooiroede wordt de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop gecontroleerd. Men steekt een lange ijzeren stang , de hooiroede, in het hooi. De stang heeft aan haar spits een weerhaak, zodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden.
(Fr: Roedzje: mei in hearoede de temperatuer fan de heafoarried fêststelle (hearoedzje, ôfroedzje). Nadat men met de hooiroede een warme plek had ontdekt werd er met de splitspade naar toe gestoken en vervolgens de harpoen gebruikt. Deze werd in het broeiende hooi gestoken, een kwart slag gedraaid, en met een touw aan een katrol werd de harpoen tenslotte omhoog getrokken. Het broeiend hooi werd uiteindelijk buiten de boerderij gebracht om af te koelen.
Hooiharpoenen gebruikte men voor uit elkaar trekken van broeiend hooi.
Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp. Met behulp van een hooiroede wordt de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop gecontroleerd. Men steekt een lange ijzeren stang , de hooiroede, in het hooi. De stang heeft aan haar spits een weerhaak, zodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden.
(Fr: Roedzje: mei in hearoede de temperatuer fan de heafoarried fêststelle (hearoedzje, ôfroedzje). Nadat men met de hooiroede een warme plek had ontdekt werd er met de splitspade naar toe gestoken en vervolgens de harpoen gebruikt. Deze werd in het broeiende hooi gestoken, een kwart slag gedraaid, en met een touw aan een katrol werd de harpoen tenslotte omhoog getrokken. Het broeiend hooi werd uiteindelijk buiten de boerderij gebracht om af te koelen.
Object categorygereedschappen
Materialmetaal
Dimensions