Details
Object numberFLM-01-006
TitleBoteraad van hout en koper voor het maken van boter, circa 1875
DescriptionBetreft een houten boteraad, bestaande uit een rechthoekige bak met platte randen en een verdiept ovaalvormig middengedeelte. In het verdiepte middengedeelte zit een gat dat zowel aan de binnen- als buitenzijde versierd en versterkt is met koperplaat in de vorm van een hartje.De aad is uit één stuk hout gemaakt en oorspronkelijk waren beide korte zijden beslagen met koperplaat. Een van de zijde ontbreekt nu echter en er zitten enkele scheuren in het hout. In het koper op de overgebleven korte zijde staat de tekst 'R. Bootsma 1875' gegraveerd. De binnenkant van de aad is ongeverfd maar op de buitenzijde zijn blauwe verfresten te zien.
.
In tegenstelling tot een boteraad werd een melkaad of oproomaad , voor de komst van de zuivelfabrieken aan het einde van de negentiende eeuw, op de boerderij gebruikt voor het opromen van de melk bij de boterbereiding. De melkaden werden gevuld met rauwe melk en na 12, 24 tot 36 uur kwam de room bovendrijven en kon men deze elke keer afscheppen. De karakteristieke vorm van de aad gaat terug op de vorm van de eerste houten aden, die werden gemaakt door het uithollen van een boomstam. De inhoud van een aad varieert tussen de 25 en 30 liter.
Boteraden werden tijdens de laatste bewerkingsfasen gebruikt, als de boter uit de karnton kwam. In deze fase voegde men zout aan de boter toe waarna de boter werd gekneed. De opening in de bodem van de boteraad dient voor de afvoer van de karnemelk die bij het kneden nog vrijkomt Om het afstromen van de karnemelk te bevorderen, werd de aad op een licht hellende aaddrager geplaatst. Dit in tegenstelling tot de melkaden, die op een horizontaal vlak stonden.
.
In tegenstelling tot een boteraad werd een melkaad of oproomaad , voor de komst van de zuivelfabrieken aan het einde van de negentiende eeuw, op de boerderij gebruikt voor het opromen van de melk bij de boterbereiding. De melkaden werden gevuld met rauwe melk en na 12, 24 tot 36 uur kwam de room bovendrijven en kon men deze elke keer afscheppen. De karakteristieke vorm van de aad gaat terug op de vorm van de eerste houten aden, die werden gemaakt door het uithollen van een boomstam. De inhoud van een aad varieert tussen de 25 en 30 liter.
Boteraden werden tijdens de laatste bewerkingsfasen gebruikt, als de boter uit de karnton kwam. In deze fase voegde men zout aan de boter toe waarna de boter werd gekneed. De opening in de bodem van de boteraad dient voor de afvoer van de karnemelk die bij het kneden nog vrijkomt Om het afstromen van de karnemelk te bevorderen, werd de aad op een licht hellende aaddrager geplaatst. Dit in tegenstelling tot de melkaden, die op een horizontaal vlak stonden.
Production date 1875 - 1875
Object categoryhouders
Dimensions
hoogte: 83.4 cm
breedte: 52.2 cm
diepte: 7.7 cm
breedte: 52.2 cm
diepte: 7.7 cm