Details
Object numberFLM-10-0362
TitleHooiroede in foudraal
DescriptionBetreft hooiroede in grijs foudraal opgebouwd uit drie stangen, waarvan één een inwendige thermometer bevat. Verder ook nog een losse hooibroei thermometer.
Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp. Met behulpt van een hooiroede word de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop gecontroleerd. Men steekt een lange ijzeren stang, de hooiroede, in het hooi. De stang heeft aan haar spits een weerhaak, zodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden. Bij deze latere hooiroedes werd aan het uiteinde een thermometer aangebracht.
(Fr: Roedzje: mei in hearoede de temperatuer fan de heafoarried fêststelle (hearoedzje, ôfroedzje). Nadat men met de hooiroede een warme plek had ontdekt werd er met de splitspade naar toe gestoken en vervolgens de harpoen gebruikt. Deze werd in het broeiende hooi gestoken, een kwart slag gedraaid, en met een touw aan een katrol werd de harpoen tenslotte omhoog getrokken. (fr.:hooidolle)
Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp. Met behulpt van een hooiroede word de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop gecontroleerd. Men steekt een lange ijzeren stang, de hooiroede, in het hooi. De stang heeft aan haar spits een weerhaak, zodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden. Bij deze latere hooiroedes werd aan het uiteinde een thermometer aangebracht.
(Fr: Roedzje: mei in hearoede de temperatuer fan de heafoarried fêststelle (hearoedzje, ôfroedzje). Nadat men met de hooiroede een warme plek had ontdekt werd er met de splitspade naar toe gestoken en vervolgens de harpoen gebruikt. Deze werd in het broeiende hooi gestoken, een kwart slag gedraaid, en met een touw aan een katrol werd de harpoen tenslotte omhoog getrokken. (fr.:hooidolle)
Object namehooiroede
Object categorygereedschappen