Details
Object numberFLM-18-0110
TitleStremselkruik of -pot van aardewerk voor bewaren van stremsel
Creatoronbekend
DescriptionBetreft stremselkruik of -pot van aardewerk voor bewaren van stremsel.
Stremsel is een vloeistof die werd toegevoegd aan melk voor de productie van kaas. Stremsel zorgt ervoor dat de vloeibare melk klontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel. Stremsel is een enzym dat ervoor zorgt dat eiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Stremsel is een vloeistof die werd toegevoegd aan melk voor de productie van kaas. Stremsel zorgt ervoor dat de vloeibare melk klontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel. Stremsel is een enzym dat ervoor zorgt dat eiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Object namestremselpot, stremselkruik
Object categoryhandgereedschappen
Materialaardewerk
Dimensions
hoogte: 25 cm
diameter: 10 cm
diameter: 10 cm