Détails
N° d'objetFLM-92-051
TitreBietenkopschoffel van metaal met houten steel gebruikt om bieten te koppen voor het rooien
Créateuronbekend
DescriptionBetreft een metalen bietenkopschoffel met een ronde houten steel en een T-vormig handvat. De bietenkopschoffel bestaat uit een vrijwel rechthoekig scherp schoffelblad, dat met een ronde ijzeren beugel is verbonden met het steelhuis. Daarnaast is er in de binnenbocht van deze ijzeren staaf een gekromde platte metalen strip gesmeed ter versterking én om de bietenkop te dragen. Op de onderkant van het steelhuis is een puntig gebogen ijzer gesmeed, waarvan de punt vrij eindigt boven het schoffelblad. Aan de schoffel is een gesmede lip omgebogen in de vorm van een vouwsteelhuis. Hierin wordt de houten steel geklemd met behulp van een slotbout en moer. Ter bevestiging van de houten steel is een aan de schoffel gesmede lip omgebogen in de vorm van een vouwsteelhuis waartussen de steel wordt geklemd met behulp van een slotbout met een moer.
Een bietenkopschoffel (Fries: kopskoffel) wordt gebruikt om van op het land staande bieten de kop met het loof te verwijderen voor het rooien. Een bietenkopschoffel is vaak aan de achterzijde uitgevoerd met een opstaande rand en heeft aan de voorzijde een scherpe punt. Zo kan de bietenkop vastgehouden worden en naast de gekopte rij bieten op een zwad worden gelegd.
Een bietenkopschoffel (Fries: kopskoffel) wordt gebruikt om van op het land staande bieten de kop met het loof te verwijderen voor het rooien. Een bietenkopschoffel is vaak aan de achterzijde uitgevoerd met een opstaande rand en heeft aan de voorzijde een scherpe punt. Zo kan de bietenkop vastgehouden worden en naast de gekopte rij bieten op een zwad worden gelegd.
Nom d'objetbietenkopschoffel, kopschoffel, schoffel
Catégorie d'objetgereedschappen
Dimensions
hoogte: 160 cm
breedte: 20.5 cm
diepte: 18 cm
breedte: 20.5 cm
diepte: 18 cm