Détails
N° d'objetFLM-10-0169
TitreHooiroede van metaal gebruikt om hooi te controleren op hooibroei
Créateuronbekend
DescriptionBetreft een ronde metalen hooiroede met een kruishandvat. Het kruishandvat bestaat uit de ronde roede met twee dwarsstaven daaraan gesmeed. Aan de bovenkant van de roede is een knop gesmeed en aan de onderkant loopt de roede uit in een punt.
Men gebruikte hooiroedes (Fries: hearoede) om in het opgeslagen hooi in de hooiberg of in het hooivak (Fries: golle) in de schuur de temperatuur te kunnen inschatten en vast te stellen of er sprake was van hooibroei. Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp.
Met behulpt van een dergelijk instrument werd voorheen op de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop waargenomen. Men steekt een lange ijzeren stang in het hooi. De stang heeft aan haar spits een weerhaak, zoodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden.
(Fr. hooidolle)
Bij latere hooiroedes werd aan het uiteinde een thermometer aangebracht.
Men gebruikte hooiroedes (Fries: hearoede) om in het opgeslagen hooi in de hooiberg of in het hooivak (Fries: golle) in de schuur de temperatuur te kunnen inschatten en vast te stellen of er sprake was van hooibroei. Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp.
Met behulpt van een dergelijk instrument werd voorheen op de temperatuur in verschillende gedeelten van de hoop waargenomen. Men steekt een lange ijzeren stang in het hooi. De stang heeft aan haar spits een weerhaak, zoodat er tevens een weinig hooi te voorschijn wordt gehaald. Kan men de hitte van de stang niet in de hand verdragen en is de kleur van het hooi donkerbruin of zwart, dan moet men dit uit de schuur verwijderen en in de buitenlucht uitspreiden.
(Fr. hooidolle)
Bij latere hooiroedes werd aan het uiteinde een thermometer aangebracht.
Nom d'objethooiroede
Catégorie d'objetgereedschappen
Matérielmetaal
Dimensions
hoogte: 197 cm
breedte: 27 cm
diepte: 27 cm
breedte: 27 cm
diepte: 27 cm