Détails
N° d'objetFLM-18-0134
TitreStremselkruik, bruin, van aardewerk met bolvormige stop
Créateuronbekend
DescriptionBetreft stremselkruik of -pot met dop van bruin aardewerk voor bewaren van stremsel.
Stremsel is een vloeistof die men toevoegt aan melk voor productie van kaas. Stremsel zorgt ervoor dat de melk samenklontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel. Stremsel is een enzym dat er voor zorgt dat kaaseiwitten in melk gaan 'stremmen', of wel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Stremsel is een vloeistof die men toevoegt aan melk voor productie van kaas. Stremsel zorgt ervoor dat de melk samenklontert en daardoor verandert in een dikke massa: de wrongel. Stremsel is een enzym dat er voor zorgt dat kaaseiwitten in melk gaan 'stremmen', of wel klonteren of verdikken.
Historisch gezien werd stremsel gemaakt door gedroogde lebmagen van kalveren te extraheren in kaaspekel of zure wei. Een modernere en constantere methode is om diepgevroren lebmagen fabrieksmatig te vermalen en daaruit de benodigde enzymen te winnen en verder te zuiveren. Stremsel van microbiële oorsprong (bacterien en schimmels ) vindt thans meest toepassing en stremsel gewonnen uit planten wordt sporadisch gebruikt. Gestandaardiseerd stremsel bevat 80% chymosine en 20% pepsine.
Nom d'objetstremselkruik
Catégorie d'objethandgereedschappen
Matérielaardewerk
Dimensions
hoogte: 18 cm
diameter: 7 cm
diameter: 7 cm